۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۲:۲۴

در گفتگو با مهر برررسی شد:

آخرین وضعیت گسلهای فعال هرمزگان/ادامه پس لرزه های بشاگرد تا دو ماه آینده

آخرین وضعیت گسلهای فعال هرمزگان/ادامه پس لرزه های بشاگرد تا دو ماه آینده

بندرعباس - خبرگزاری مهر: استاد دانشگاه هرمزگان آخرین وضعیت گلسهای فعال بندرعباس را تشریح کرد.

دکتر عباس غلام زاده در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح وضعیت گسل های استان هرمزگان با بیان اینکه گسل استان هرمزگان در منتهی الهی شرق زاگرس واقع شده، بیان داشت: گلسهای اصلی زاگرس شامل گسل معکوس اصلی زاگرس، گسل زاگرس مرتفع (از سمت حاجی آباد تا خورگو)، گسل جبهه کوهستان (گسل تشکیل دهنده کوه گنو) و گسل پیش گودال زاگرس (جداکننده خشکی از دریا) است.

وی با اظهار اینکه کوههای شمال شهر بندرعباس نزدیکترین گسل به شهر بندرعباس است، عنوان کرد: گسل زاگرس مرتفع در خورگو به گسل جبهه کوهستان می پیوندد و همه این گسلها در سمت شرقی به گسل "زندان میناب پالامی" و مرز زاگرس شرقی متصل می شوند. که این گسلها به همراه شاخه های گسلهای فرعی موجب لرزه خیزی شدید در استان شده است. به گونه ای که استان هرمزگان نسبت به سایر استانهای کشور دارای لرزه خیزی بالاتری است.

به گفته این استاد لرزه نگاری، با وجود این گسلها شاهد بروز زلزله های کوچک فراوان و هم زمین لرزه های بزرگ حتی تا بزرگای هفت در منطقه بوده ایم.

غلام زاده تصریح کرد: در شرق استان هرمزگان گسل "زندان میناب" (شهرستانهای جاسک و بشاگرد) زون فرو رانش مکران است. نوع لرزه خیری منطقه با نواحی غربی و مرکزی استان که در زاگرس واقع است، متفاوت خواهد بود.

استاد دانشگاه هرمزگان خاطرنشان کرد: زلزله بامداد شنبه در زون لرزه خیزی مکران رخ داده است که در مجاورت گسل بشاگرد قرار می گیرد. این گسل در حد جنوبی فرو نشست جازموریان واقع است که همچنین مرز شمالی منطقه فرو رانش مکران را می سازد. بنابراین به نظر می رسد زلزله 6.2 ناشی از فعال شدن گسل بشاگرد است. این فعالیت  به صورت پس لرزه ادامه خواهد داشت.

وی خاطرنشان کرد: زمانیکه یک زلزله بزرگ روی می دهد تا هفته ها و حتی ماهها رویدادهای کوچک لرزه ای پس از آن رخ می دهد که به آن پس لرزه می گویند. بزرگای این پس لرزه ها حتما از زلزله اصلی کوچکتر خواهد بود. انتظار نمی رود بزرگای این پس لرزه ها به حد زلزله 6.2 روز شنبه در بشاگرد برسد.

احتمال وقوع سونامی صفر است

غلام زاده در خصوص شایعات وقوع سونامی اظهارداشت: سونامی در اثر وقوع زلزله های با بزرگای هفت در داخل دریا اتفاق می افتد. این زلزله در فاصله زیاد از دریا و در خشکی رخ داده ضمن اینکه در دریا هم رخ می داد از نظر بزرگای زلزله برای تولید سونامی قدرت نداشت.

این استاد دانشگاه لرزه نگاری در پاسخ به این سئوال که "آیا زمین لرزه بشاگرد در فعال شدن سایر گسلها تاثیرگذار خواهد بود"، بیان داشت: چنین امکانی برای فعالیت یک گسل است ولی در منطقه بشاگرد امکان چکانش گسل های همان منطقه در فاصله نسبتا کم وجود دارد اما برای فاصله های بیش از 100 کیلومتر محتمل نیست.

زلزله های اخیر جنوب کشور ربطی به هم ندارند

وی تصریح کرد: احتمال وقوع زلزله در بندرعباس با توجه به فعالیت گسل بشاگرد محتمل نیست ولی تاثیری هم در شدت و عدم وقوع زمین لرزه در بندرعباس ندارد زیرا بندرعباس خود به لحاظ زمین شناسی بر روی گسل واقع شده و احتمال زمین لرزه به طور معمول و بر اثر فعالیت طبیعی زمین وجود دارد.

استاد دانشگاه هرمزگان در مورد ارتباط زمین لرزه های سراوان در سیستان و بلوچستان، کاکی بوشهر و بشاگرد در هرمزگان گفت: این زمین لرزه ها ارتباطی به هم ندارند زیرا گسل های این مناطق کاملا مستقل هستند. درست است که از نظر زمانی به هم نزدیک هستند ولی به دلیل مستقل بودن این گسل ها حرکت آنها نمی تواند بر روی هم تاثیر گذار باشد.حتی اگر زلزله دیگری در منطقه جنوب کشور و اطراف رخ دهد به سایر زمین لرزه ها ربطی ندارد.

وقوع 1200 زلزله با بزرگای بیش از 4 در بندرعباس

وی با اظهار اینکه گسل های استان هرمزگان فعالترین گسل ها در کشور دارد، بیان داشت: در بانک داده های لرزه ای ایران طی 100 سال گذشته حدود شش هزار زلزله با بزرگای بیش از 4 در کشور وجود دارد که از این میان 1200 تای آن معادل 20 درصد زمین لرزه های رخ داده شده در شعاع 200 کیلومتری بندرعباس ره داده است و از این نظر شهر بندرعباس در بین مراکز استانها در جایگاه اول قرار دارد و رکوردار است.

وی با بیان اینکه فقر مردم منطقه بشاگرد و زندگی در کپرها موجب کاهش تلفات جانی شده است، افزود: زلزله موجب مرگ نمی شود. در بشاگرد به دلیل زندگی مردم در کپرها شاهد کمترین آمار تلفات جانی بوده ایم.

غلام زاده تصریح کرد: در سایر زلزله های رخ داده شاهد آن هستیم که بیشتر مرگ و میرها و مجروحین به دلیل ساخت و سازهای غیر استاندارد هستیم.

کد خبر 2053737

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha